Su Arıtma ve Filtreleme Tarihi
Medeniyetin öncüsü olarak Mısır’ı hepimiz biliyoruz . Nil Nehri sayesinde medeniyetin ışığını aydınlatmak mümkündü . O zamanlar su hayatın ve geçimin kaynağıydı. İnsanlar evlerini suyun etrafına inşa eder, bölgelerini işaretler vb. Su hala yaşam ve geçim kaynağı olsa da, onu kullanma ve koruma yolları kesinlikle değişti. Örneğin, herhangi bir uygarlık olmadan önce insanlar suyu hiçbir şekilde arıtmak için kullanmazlar. Ancak zamanla uygulama değişti.
Zamanın en başında, insanlar suyu içip içmeyeceğine karar vermek için sadece koklayıp bakarlardı. Ancak grup üyelerinden biri nihai kararı vermeden önce suyun tadına bakardı. O kişi suyun tadı güzel diyorsa, herkes oradan su içerdi. Bu yöntem, o zamanlar kirlilik olarak uygulanabilir olmasına rağmen, o zamanlar kirlilik yoktu. Öte yandan, insanlar o zamanlar çok kolay ölüyor ya da hastalanıyordu.
Erken su arıtma yöntemleri
MÖ 4000 yıllarında insanlar kömür yardımıyla suyu temizlerdi . Suyu kömürle sarılı yollardan geçirirlerdi ve bu da suyu daha az kurşunlu hale getirirdi. Bundan kısa bir süre sonra, devam eden yöntemin yeterli olmadığı gerçeğinin insanlar arasında farkına varıldı. Sonuç olarak, suyu filtrelemek için başka yöntemler uygulamaya başladılar. Kabarcıklanma, durulama veya suyu uzun süre güneş ışığında tutma gibi. Bununla birlikte, bu yöntemler, kaynatma veya kabartma dışında hiçbiri etkili olmadı. 1700’lerde su arıtmagörünür kirleticileri ortadan kaldırmak için potansiyel bir yöntem haline geldi. 1800’lü yıllarda kum, potansiyel bir temizleme suyu yöntemi olarak piyasaya girdi. Dahası, bu dönemde bilim adamları ilk kez yalnızca görünen kirleticilerin filtrasyona ihtiyaç duymadığını, suyun da bazı görünmez kirleticiler içerdiğini fark ettiler.
Su filtreleme sürecinde büyük devrim
17-1800’lerde kolera tedavisi olmayan bir hastalıktı. Yakında bir salgına dönüştü. Pek çok insan koleradan ölürken, bilim adamları bunun bir su hastalığı olduğunu keşfettiler. Kanalizasyon kirletici içeren su, bu hastalığın kaynağıydı. Yukarıda anlatılan yöntemlerin tümü, suyun daha net görünmesi için bir şekilde etkiliydi, ancak onları dezenfekte etmek için yeterli değillerdi. 1826’da Henry Doulton , günümüzün seramik filtresini icat etti. Ayrıca bu katkılarından dolayı 1887’de şövalyelik aldı. Yıllar sonra, 1908’de ABD’de, bugün hala filtrasyon için kullanılan bir madde olan Klor’un keşfi olan bir başka büyük buluş daha yapıldı.
Sanayileşme ve filtreleme:
Zaman geçtikçe sanayileşme arttı ve kirlilik de arttı. Su, yavaş yavaş, artık doğal olmayan, insan yapımı çok daha fazla kirletici içermeye başladı. Bu nedenle, mevcut filtreleme prosedürleri artık yeterli değildi. Öte yandan, artan sanayileşme ile birlikte artan teknolojik ilerleme de yaşandı. Sonuç olarak, bilim adamının bu yeni ve daha zararlı kirleticilerle savaşabilecek keşifler yapması daha kolaydı.
Bugünkü resmin su filtrasyonunun tarihi:
Zamanla uğraşılması gereken tek sorun sanayileşme değildi. İnsanların dokunulmazlık sistemi değişti, su da değişti. Bu nedenle bilim adamlarının sağlıklı içme suyunu güvence altına almak için çok daha fazla ilerleme kaydetmesi gerekiyordu. Bununla birlikte, günümüzde piyasada gelişmiş metodolojiye sahip çeşitli filtreleme türleri mevcuttur. Hepsinin güvenilir olmadığını söyleyebilirim, ancak çoğu güvenilir. Tek yapmanız gereken, satın almadan önce doğru bir şekilde araştırma yapmaktır. Web sitemizde sunulan en iyi su filtresi hakkında dürüst incelemelerden geçerseniz ve neye ihtiyacınız olduğunu bilmek için suyunuzu test ederseniz, kendiniz için harika bir filtre bulacaksınız.
Bir yorum bırak